Venyttelykuva

Kehonhuoltomenetelmät

Millaisia ovat pari eriä kehonhuoltomenetelmää?

On olemassa muitakin kehonhuoltomenetelmiä kuin tavallinen täsmävenyttely, joka kuitenkin on myös hyväksi. Myös esim. fascia-methodissa käytetään täsmävenyttelyä kireille lihaksille. Muita kehonhuoltomenetelmiä ovat esim. pilates ja jooga. Pilateksen ja fascia-methodin avulla parannat kehon liikkuvuutta eli venyvyyden ja voiman yhdistelmää. Liikkuvuuden kautta saadaan kehonliikehallintaa paremmaksi. Myös kehon aineenvaihdunta lähtee käyntiin. Lihakset rentoutuakseen saavat päästä eroon kuona-aineista ja saavat hapekasta verta. Esimerkiksi pilates käy oikein hyvin myös palauttavana treeninä. Kehonhuoltomenetelmät ovat tärkeitä paljon liikkuville ja se voi saada sinut huolehtimaan kehostasi kokonaisvaltaisesti paremmin.

Pilates vahvistaa corea eli selkää, vatsaa ja lantiota. Se vahvistaa siis keskivartaloa ja syviä lihaksia. Vatsalihasten työn huomaa heti ensimmäisellä pilatestunnilla. Se opettaa liikkumaan fysiologisesti oikein ja auttaa lihaksia koordinoimaan taloudellista ja vähäenergistä tuki-, ja liikuntaelinten käyttöä.

Fascia method-menetelmä auttaa raajojen sekä kehon linjauksessa. Kehonhuoltomenetelmät ovat monesti ryhdin kannalta hyviä. Liikkeet tehdään hengityksen tahdissa ja se syventää hengitystä samalla. Pilateksessa hengitys suunnataan alimmaisiin kylkiluihin ja niiden joustoon. Tämä eroaa esimerkiksi joogasta, jossa keskitytään palleahengityksen kautta vatsanseudun laajentamiseen. Yleisesti voi sanoa, että liikkeen kevyemmässä osassa tehdään sisäänhengitys. Pilatesharjoitteet toteutetaan useimmiten lateraalisen hengityksen rytmissä.

Fascia method-menetelmässä keskitytään lihasten jännitys-rentous -taktiikkaan. Fascia method tehoaa hermostoa rauhoittavasti vaikuttaen lihastoimintaketjuihin ja lihaskalvoihin. Fascia methodissa voidaan käyttää pientä fascia-palloa ja kuminauhoja. Lihaksia ei väsytetä äärirajoille. Fascia-method parantaa suorituskykyä.

Pilates lisää kehotietoisuutta ja vahvistaa lihaksia tavalla, joka tekee lihaksista sutjakammat, notkeammat ja pidemmät.

Koska ryhdin ja keskivartalokorsetin ylläpito vaatii alavatsan jatkuvaa sisäänvetämistä, on hengitystekniikan oltava hieman erikoinen. Hengitysilmaa suunnataan rintakehään. Pilates alkaakin aina vatsan tiivistyksellä ja vasta sitten liikutetaan kehon muita osia. Lihakset aktivoituvat oikeassa järjestyksessä ja silloin syvät lihakset tukevat ja pinnalliset liikuttavat kehoa.

Kun liikkuvuus heikkenee, kyse on usein fascian kuivumisesta. Lihasten kalvokerrosten välille saadaan liikkeen kautta joustavuutta. Lihakset, ja niiden kalvot muodostavat yhtenäisen jatkumon ja toimintaketjun.

Esimerkki pilatesliikkeestä jalannosto

Makaa kyljelläsi lattianpuoleinen käsi koukistettuna pään tueksi. Pidä jalat suorana lattiaa vasten toistensa päällä. Nosta päällimmäinen jalka suoraan kattoa kohti ja purista kyljen lihaksia. Vältä selän kaartumista. Toista 10 kertaa. Tee kummallakin kyljellä. Pilatesliikkeiden teho perustuu kuuteen harjoittelua ohjaavaan periaatteeseen: tarkkuus, keskittyminen, keskustan käyttö, hallinta, virtaus ja hengittäminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *