Queen – bändi vuodesta 1970 lähtien

Queen oli ja on edelleen yksi maailman suosituimmista yhtyeistä. Se perustettiin vuonna 1970.

Queen oli ja on edelleen yksi maailman suosituimmista yhtyeistä. Se perustettiin vuonna 1970. Vuodesta 1970 vuoteen 1991 kokoonpanoon kuuluivat Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor ja John Deacon. Mercuryn kuoltua 1991 yhtye vaipui hiljaiseloon. Samalla myös Deacon jättäytyi yhtyeen toiminnasta.

Bändin synty

Queenin kitaristi Brian May kuului Smile -nimiseen yhtyeeseen yhdessä Tim Staffellin kanssa. Yhtye kuitenkin hajosi vuonna 1964, jonka jälkeen May ja Staffell päättivät perustaa uuden yhtyeen ja rupesivat etsimään uutta rumpalia. Tällöin he löysivät Roger Taylorin. Smile oli syntynyt uudelleen. Heidän ensimmäinen keikkansa oli Pink Floyd –yhtyeen lämmittely 1968. Yhtye pääsi myös levyttämään singlensä ”Earth” vuonna 1969 Mercury Recordsille.
Staffell jätti yhtyeen vuonna 1970, jolloin yhtye oli jälleen ilman laulajaa. Pian kuitenkin Mayn ja Taylorin ystävä Freddie Mercury ehdotti uuden yhtyeen perustamista. Heillä ei ollut mitään menetettävää, joten he suostuivat Mercuryn ehdotukseen. Aluksi May ja Taylor eivät pitäneet nimi ideasta Queen, sillä musiikillinen ilmapiiri oli tuolloin hyvin maskuliininen. Mercuryn mielestä nimi oli vahva ja mahtipontinen.
Enään heiltä puuttui vain basisti, jonka löytäminen osoittautuikin hankalaksi. Vuonna 1971 moni kävi yrittämässä, mutta sopivaa ei vain löytynyt. Loppujen lopuksi basistiksi saatiin John Deacon, jonka May ja Taylor olivat tavanneet yliopiston diskossa. Tästä lähti 20 vuotta yhdessä esiintymistä, kunnes Mercury kuoli vuonna 1991 AIDSiin.


70-luku

saatua EMI-yhtiöltä vuonna 1973, Queen levytti ensimmäisen albuminsa. Albumi tehtiin nopeasti ja kiireessä, joka saattaa olla yksi syy siihen, miksi albumi ei ollut kaupallinen menestys. Albumin julkaistua Queen lähti kiertueelle Britanniaan Mott the Hoople –yhtyeen lämmittelijäksi.
Toinen albumi Queen II, joka julkaistiin seuraavana vuonna, menestyi kotimaassa ja saavutti listan sijan 5. Tämän albumin äänitykseen oltiin panostettu enemmän. Kyseiseltä albumilta löytyi yhtyeen ensimmäinen hitti ”Seven Seas of Rhye”, joka pääsi Britnniassa sijalle 10. Ennen kappaleen julkaisua he olivat päässeet esittämään sen Top of the Pops –tv-ohjelmaan. Hyvä menestys sai Queenin tekemään ensimmäisen oman Britannian-kiertueensa. Queen pääsi myös uudestaan Mott the Hoodlen lämmittelijäksi Amerikkaan.
Samana vuonna julkaistiin Queenin kolmas albumi Sheer Heart Attack ja sen singlejulkaisu ”Killer Queen” nousivat suosioon. Albumi nousi Briteissä toiseksi ja ”Killer Queen” –single havitteli jopa top 10-paikkaa. Sheer Heart Attackin julkaistua seuranneella kiertueella Queen teki ainoan esiintymisensä Suomessa, Helsingin Kulttuuritalolla marraskuussa 1974.
1970-luvalla Queen julkaisi useita albumeita ja biisejä, joista tunnetuin on Freddie Mercuryn kirjoittama kuuden minuutin kestävä kappale ”Bohemian Rhapsody”, ja muita kuten ”We Will Rock You”, ”Don’t Stop Me Now” ja ”We Are the Champions”.


80-luku

The Game –albumi, joka julkaistiin vuonna 1980 oli ainoa, joka nosti Queenin ainoan kerran Yhdysvaltain albumilistalla. Kyseinen albumi menestyi muuallakin, esimerkiksi Kanadassa se saavutti viisinkertaisen platinalevyn ja pysyi brittilistan kärjessä kaksi viikkoa. Vuoden 1980 loppuun mennessä Queenin albumeja oltiin myyty maailmanlaajuisesti yli 45 miljoonaa kappaletta.
Seuraavana vuonna, 1981 Queen julkaisi yhden kaikkien aikojen myydyimmistä levyistä, Greatest Hits. Se oli yhteenveto Queenin alkuvuosien suurimmista tähtihetkistä. Pelkästään Britanniassa se myi 11-kertaista platinaa. Samana vuonna Queen teki ensimmäisenä yhtyeenä stadionkiertueen Etelä-Amerikassa, esiintyen muun muassa 131 000 katsojalle Brasiliassa.
Hot Space –albumin julkaistua jäsenet alkoivat työskentelemään myös muiden hankkeiden parissa. Esimerkiksi Brian May julkaisi vuonna 1983 mini-LP:n Star Fleet Project yhdessä Eddie Van Halenin kanssa ja Freddie Mercury aloitti nauhoittamaan omaa sooloalbumia, joka julkaistiin vuonna 1985. Queen palasi kuitenkin yhteen vuonna 1984 ja julkaisivat paluualbumin The Works. Se sisälsi hittisinglet ”Radio Ga Ga” ja ”I Want to Break Free”.
Vuonna 1985 Queen esiintyi Live Aid konsertissa Wembleyllä 72 000 katsojan edessä. Kyseistä konserttia seurasi televisiosta noin 1,5 miljardia ihmistä sadassa maassa.
Viimeinen konserttikiertue Magic Tour tapahtui vuonna 1986. Kiertue oli suuri. Mukana oli 15 rekkaa ja 60 roudaria. Kiertueen viimeinen konsertti oli Englannissa Knebworthissa, jonne yleisöä saapui noin 120 000 henkilöä.

Queen esiintymässä Live Aid konsertissa vuonna 1985.


Mercuryn kuolema

1991 vuoden ajan Mercuryn terveydentilasta oli kiertänyt huhuja. Aiempina vuosina Mercury oli kuitenkin vakuuttanut olevansa täysin terve. Loppujen lopuksi hän kertoi sairastumisestaan AIDSiin vain päivää ennen kuolemaansa. Mercury nukkui pois kotonaan 24. marraskuuta 1991 hänen perheensä ja ystäviensä läsnä ollessa.
Mercuryn viimeinen esiintyminen kameroiden edessä oli ”These Are the Days of Our Lives” –musiikkivideon kuvauksissa. Kyseisestä musiikkivideosta saadut yli miljoona puntaa lahjoitettiin Terence Higgins Trust -AIDS-säätiölle.
Vuonna 1992 huhtikuussa järjestettiin Lontoon Wembley Stadiumilla Mercuryn muistoa kunnioittanut The Freddie Mercury Tribute Concert. Konsertissa oli yli 72 000 hengen yleisö ja saman aikaisesti konserttia seurasi miljardi henkilöä ympäri maailmaa. Konsertti tuotti miljoonia vastaperustetun Mercury Phoenix Trust -AIDS-yhdistyksen toiminnan hyväksi. Lisäksi Guinness Word Records on listannut sen kaikkien aikojen suurimmaksi rock-hyväntekeväisyyskonsertiksi.
Kuoleman jälkeen Brian May ja Roger Taylor keskittyivät kummatkin omaan soolouraansa. Samalla John Deacon vetäytyi julkisuudesta. Kummatkin May ja Taylor julkaisivat kaksi omaa levyä vuosien 1992 ja 1998 välillä.
Queen palasi kuitenkin studioon kootakseen albumin Made In Heaven. Albumi julkaistiin neljä vuotta Mercuryn kuoleman jälkeen, sillä muiden jäsenten mielestä materiaali oli liian tunteellista ja Mercuryn kuolema oli yhä tuoreessa muistissa. Albumi sisälsi muun muassa Mercuryn viimeisen kirjoittaman kappaleen ”A Winter’s Tale”.


Nykyään

Vuodesta 2012 lähtien Queen on tehnyt kiertueita ja esiintynyt yhdessä pop-laulajan Adam Lambertin kanssa. Suomessa Queen + Adam Lambert kävivät vuonna 2016 Kaisaniemen puistossa, yli 40 vuotta viimeisen Suomen-keikkansa jälkeen.
Vuonna 2018 julkaistiin Queenista kertova elokuva Bohemian Rhapsody, jossa pääosassa Freddie Mercuryn roolissa oli Rami Malek. Brian May ja Roger Taylor pääsivät mukaan elokuvan tekemiseen. He muun muassa ohjeistivat ja opettivat Gwilym Leetä ja Ben Hardyä, jotka esiintyivät elokuvassa Mayn ja Taylorin rooleissa. Jonh Deaconin roolissa taas oli Joseph Mazzello.


Bohemian Rhapsody

”Bohemian Rhapsody” on yksi kaikkien aikojen suosituimmista kappaleista. Se on Freddie Mercuryn kirjoittama kuuden minuutin kestävä rock-ooppera kappale. Se julkaistiin singlenä ennen A Night at the Opera –albumin julkaisua ja on tämän levyn teemasingle. Tämä kyseinen levy teki Queenista supertähden vuonna 1975. ”Bohemian Rhapsody” oli Britannian listaykkönen yhdeksän viikon ajan vuosien 1975 ja 1976 vaihteessa. Kyseinen kappale valittiin viimeisen 25 vuoden parhaaksi singleksi. Suomessa Radio Aallon kuuntelijaäänestyksessä vuonna 2009 se sijoittui neljänneksi.