TOP-10 Power Metal albumit

Power Metal on yksi Heavy Metallin puhutuimmista alalajeista. Tämä TOP-10 lista antaa hyvän perspektiivin, millaisiin albumeihin kannattaa tutustua jos kyseinen tyylilaji kiinnostaa.

10. Sabaton – Coat Of Arms (2010)

Sabatonin albumeista on erittäin vaikeaa valita yhtä tiettyä albumia, mutta itselleni ainakin Coat Of Arms kolahti kun sen ensimmäistä kertaa kuulin. Iskevät melodiat ja laulajan karski laulusoundi tekivät vaikutuksen, ja tietenkin sanoitukset jotka poikkeuksetta kertovat maailman sodista. Ruotsalaiset metallijättiläiset ovat tehneet kerta toisensa jälkeen klassikkoalbumeita. Tältä albumilta nostettakoon esille White Death kappale, jonka yhtye teki suomalaisesta tarkka-ampujasta Simo Häyhästä.


9. Powerwolf – Blessed & Possessed (2015)

Saarnaaminen ja latinaksi laulaminen alkakoon. Saksalainen voimatykki Powerwolf on yksi tämän aikakauden erikoisimmista yhtyeistä. Corpse paintilla varustetut jäsenet ja siihen vielä saarnamies laulamassa kristinuskosta, vampyyreistä ja ihmissusista on aika eriskummallinen yhdistelmä. Tältä albumilta löytyy kaikki tämä maagisuus, komeat melodiat ja kanttorimainen laulu. Tämä kuitenkin toimii ja fanit ympäri maapallon ylistävät Powerwolfia.


8. Symfonia – In Paradisum (2011)

Stratovariuksesta lähdettyään Timo Tolkki yritti kasata jos jonkunlaisia kokoonpanoja. Yhdestä näistä muodostui Symfonia. Symfonia vaikutti lupaavalta yhtyeeltä, joka muodostui isoista nimistä power metallin saralla. Laulumikkiä piti hallussaan viime vuonna edesmennyt André Matos, joka oli keulakuvana usealle nimekkäälle power metal yhtyeelle. Näistä ehkä isoimpana Angra. Kaikki Symfonian jäsenet olivat todella kokoneita ja maineikkaita muusikoita. Symfonian ura kuitenkin jäi syystä tai toisesta tämän yhden albumin mittaiseksi. Timo Tolkin sanoin keikoille ei vaan tullut tarpeeksi yleisöä, joten oli turha jatkaa pidempään. Kaikesta huolimatta In Paradisum on loistava ja menevä albumi, josta ei puutu nopeita ja eeppisiä kappaleita, tietenkään unohtamatta hienoja balladeja.


7. Judas Priest – Painkiller (1990)

Judas Priest on luonut maineensa heavy metallin pioneerina. Siinä missä yhtyeet, kuten Black Sabbath, Deep Purple yms. eivät tunnustaneet musiikkinsa olevan heavy metallia, Judas Priest teki sen ylpeydellä. Metallijumalien raivopäisin albumi Painkiller mielestäni ainakin kuuluu power metal albumeiden joukkoon, vaikka yhtyettä ei ehkä voi täysin julistaa power metal yhtyeeksi. Aivan järkyttävän korkeat laulumelodiat, taianomaiset sanoitukset, kahden kitaristin saumaton yhteensoitto ja jykevät tuplabasarit tekevät tästä albumista yhden parhaista power metal albumeista.


6. Manowar – Kings Of Metal (1988)

Soturiteemaa ja skandinaavista mytologiaa sanoituksiinsa iskevä Manowar on yksi tunnetuimmista power metal yhtyeistä ja heidän vuonna 1988 julkaistu Kings Of Metal on heidän tunnetuin albuminsa ja myös kaupallisesti eniten myynyt albumi. Albumilta syntyi sellaisia klassikoita kuten Kings Of Metal, Hail and Kill ja Heart Of Steel.

Manowar tunnetaan kannanotoistaan sellaisia yhtyeitä kohtaan, jotka esittävät olevansa todellista heavy metallia vaikka eivät sitä Manowarin mielestä ole. Manowar tunnetaan myös maailman koviten soittavana yhtyeenä, päästen täten myös Guinnessin ennätysten kirjaan.


5. Stratovarius – Infinite (2000)

Timo Tolkin sanoin: Stratovarius oli huippuvedossa Infiniten aikoihin, eikä näillä sanoilla menty metsään vaan aivan järjettömän taitavan porukan matkaan. Kaikki yhtyeen jäsenet olivat todella kovassa iskussa tuohon aikaan ja Timo Tolkin biisinkirjoitus ja tuottajan taidot eivät pettäneet tälläkään kertaa. Albumin hiteistä tietenkin suurimmaksi nousi Hunting High and Low ja albumi myi platinaa.


4. Hammerfall – Legacy Of Kings (1998)

Hammerfall säilytti asemansa yhtenä klassisimmista power metal yhtyeistä tämän albumin myötä. Sanoitukset sotureista, ritareista ja lohikäärmeistä yhteen nivottuina koukuttavien ja mahtipontisten melodioiden kanssa tekivät Hammerfallista ainutlaatuisen yhtyeen ja tältä albumilta ei todellakaan jää puuttumaan sitä kipinää, mikä teki heistä yhden power metallin suuruuksista.


3. Running Wild – Death Or Glory (1989)

Vuonna 1989 merirosvometallilla ladattu kanuuna Running Wild julkaisi viidennen albuminsa, joka ylitti fanien odotukset. Kahden edellisen albumin merirosvoteema pysyi ja yhtyeen energia ja asenne ei jättänyt ketään kylmäksi tälläkään kertaa. Lukuisia kokoonpanomuutoksia kärsinyt yhtye sai tälle albumille kasaan aivan lyömättömän ja mielestäni yhtyeen parhaan kokoonpanon.

Albumilta klassikoiksi syntyneitä kappaleita kuten Riding The Storm ja Bad To The Bone, yhtye soittaa vielä tänäkin päivänä jokaisella keikallaan.


2. Gamma Ray – Land Of The Free (1995)

Gamma Ray on yhden Helloweenin perustajajäsenen Kai Hansenin perustama yhtye, joka nousi maailmankartalle juuri tällä kyseisellä albumilla. Gamma Rayn alkuperäinen laulaja Ralf Scheepers lähti yhtyeestä ja Kai Hansen päätti alkaa taas laulamaan kitaransoiton lisäksi, joka oli aiemmin osoittautunut hänelle hankalaksi Helloweenin alkuaikoina. Gamma Rayn tunnetuksi tekemät riipivät melodiat ja musiikin periksiantamaton intensiteetti ovat määritelleet heidät yhtyeenä tästä albumista lähtien.


1. Helloween –
Keeper Of The Seven Keys Parts I & II (1987 ja 1988)

Helloweenin Keeper of the Seven Keys albumeita pidetään ensimmäisinä Power Metal albumeina ja genren kulmakivenä. Niissä tulee esiin kaikki genrelle tyypilliset elementit, kuten laajan äänialan omaava laulaja, kahden kitaristin muodostamat melodiat ja harmoniat ja kappaleiden nopea tempo.

Näistä kahdesta albumista puhutaan yleensä yhdessä, koska ne ovat niin tiiviisti toisiinsa yhteydessä. Yhtye alunperin halusikin, että ne julkaistaisiin tupla-albumina, mutta heidän tuonhetkinen levy-yhtiönsä Noise kieltäytyi ja halusi, että levyt julkaistaan erikseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *