Fallout – Hyvässä & Pahassa

Tervetuloa Falloutin radioaktiiviseen, örrimöykkyjen valtaamaan maailmaan!

“War… War Never Changes”

Nämä sanat tuntevat jokainen Fallout -pelisarjan fani. Mutta vaikka sota ei koskaan muuttuisikaan, niin Fallout pelit ja niiden tekijät ovat kyllä muuttuneet vuosien varrella.

Mikä edes on Fallout? Ne ovat avoimen maailman roolipelejä jotka sijoittuvat vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen ja maailmanlopun jälkeiseen maailmaan jossa Lone Wanderer joutuu selviytymään radioaktiivisessa supermutanttien ja muiden örrimöykkyjen valtaamassa Amerikassa. Pelaaja joutuu selviytymään omien S.P.E.C.I.A.L -arvojen ja perkki korttien varassa, joita voi parannella pelin edetessä.

Alku

Ensimmäinen Fallout -peli tuli vain PC:lle vuonna 1998 ja sen teki Black Black Isles -studio. He myös tekivät peliin jatkoa, Fallout 2 sekä Fallout Tactics. Nämä pelit olivat kuvattu viistosti ylhäältäpäin ja toimivat vähän eri mekaniikalla mitä ne tulevaisuudessa käyttävät. Kuitenkin, osa faneista pitävät näitä alkuperäisiä Fallout pelejä ainoina oikeina, sillä Bethesdan ostettua oikeudet pelisarjaan, tuli tähän paljon muutoksia.

Bethesda

Bethesdan Julkaistua Fallout 3, se tuli PC lisäksi saataville Xbox 360 sekä Playstation 3 konsoleille. Falloutin maailma laajeni, ja pelin kuvakulma muuttui vapaasti vaihdettavaan ensimmäiseen taikka kolmanteen persoonaan. Myös aseiden käyttö muuttui enemmän FPS tyyliseksi ja V.A.T.S systeemi, jolla voi pysäyttää ajan ja valita vihollisen osumakohdat muuttui tämän vaihdoksen myötä.

Hahmot ja niiden dialogi oli todella hyvin rakennettu ja Fallout 3 sisälsikin monia muistettavia hahmoja kuten Moira, sekä pelattavan hahmon isä jota ääninäyttelee suuri elokuvastara, Liam Neeson! Maailma on muutenkin täynnä erikoisia hahmoja sekä mielenkiintoista lorea jota voi tutkia ja etsiä. Ja kaikki ei todellakaan ole sidottuna pääjuoneen, vaan joudut todella lähteä etsimään ja tutkimaan maailmaa hahmosi ympärillä.

New Vegas

Fallout New Vegas peli paransi vielä entisestään Falloutin maailmaa, ja monet pitävätkin sitä sarjan parhaana osana. Vaikkakin tämä peli on Obsidian -studion tekemä, eikä Bethesdan ja pelin budjetti oli pienempi ja aikaakin oli rajoitettu, he onnistuivat tekemään todella moninaisen pelin, paransi dialogia, hahmoja, tehtäviä ja Fallout maailman historiaa.

Fallout 4

Fallout 4 oli erikoinen tapahtuma saapuessaan. Ihmiset olivat odottaneet “todella kauan” uutta Fallout peliä, ja ottivatkin vapaapäiviä niin koulusta kuin jopa töistä. Ja vaikka pelissä olikin joitain parannuksia esimerkiksi grafiikan ja pelattavuuden suhteen (hahmolla pystyi ensimmäistä kertaa juoksemaan), oltiin tehty kompromisseja monessa muussa kohtaa. Suurimpia pettymyksiä oli dialogipuut, jotka oltiin leikattu todella pelkistetyiksi. Toki hahmon kumppani hahmot olivat hyvin mielenkiintoisia. Erityisesti Nick Valentine. Tutkittava alue, tällä kertaa Boston, on kuitenkin täydempi kuin koskaan.

Fallout 76

Fallout 76 on pelisarjan uusin osa. Siinä on ehkä eniten muutoksia edeltäjiin, erityisesti se, että peli on yksinpelin sijaan verkossa pelattava avoimen-maailman roolipeli. Se on myös parin vuoden aikana muuttunut todella paljon. Aluksi peli ei sisältänyt tekoälyhahmoja lainkaan (muuta kuin hirviöitä). Kuitenkin ilmaisen lisäsisällön tultua peliin on lisätty paljon uusia hahmoja ja tehtäviä mitä tehdä. Tämän myötä myös dialogipuut palasivat ja jopa muistuttavat enemmän mitä ne olivat ennen Fallout 4 peliä. Suurta kritiikkiä on myös tuonut pelin sisäinen rahastus. Mutta jostain on palkat maksettava, kun pääasiallinen lisäsisältö on ilmaista.

Fallout pelit ovat joka tapauksessa tuoneet ympärilleen intohimoisia faneja jotka omalla ajallaan ovat tehneet peleihin lukuisia modeja, sekä tehneet mielenkiintoisia youtube videoita näistä peleistä! Ihmiset palaavat aina takaisin Falloutin äärelle ja vaikka sota ei koskaan muutu, niin jokainen pelikerta voi olla erilainen!

Many A True Nerd haastaa itsensä ennennäkemättömällä tavalla!

-Kirjoittanut Kim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *